Language Switcher

Social Widgets

Contact Menu

Credit

 

Concept, Design, Building Permit

Design for a single family house of 4 on a long and shallow plot, as a collaborator of Dolihos Meletitiki. Τhe few options that we were left with after the building code’s application to the odd geometry, lead to the idea: the outdoors area was divided in two almost equal sized parts and the narrow house (almost 5m) is arranged in a "Γ" shape around a backyard. The disadvantages of dividing the garden and having small area for sitting and dining though, can also turn out to be the solution: the shallow depth of the house provided us with the opportunity to unite indoors and outdoors via large glass surfaces into an airy, extended space. Living and dining room extend to the first floor via a large void above the entrance, to an open office / secondary sitting room area. A wooden bridge connects this lounge area to the bedrooms on the same floor as well as the rest of the facilities. At last, the characteristic wing-like exposed concrete element on the facade shades the building from the southern sun and beyond adding to the texture, it also implies that the building behind it isn’t as symmetrical as it may seem.

Client: Dolihos Meletitiki – blueprints and sketches from personal archive, 3d from here.