Language Switcher

Dependent Items

Social Widgets

Μενού Επικοινωνία

Credit

 

_

Αρχιτεκτονική Προμελέτη

Κτίριο σε μικρό γωνιακό οικόπεδο στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, απέναντι από την εκκλησία της Αγ. Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Κτιριολογικά περιλαμβάνει αίθουσες σεμιναρίων φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, σκοτεινούς θαλάμους, βιβλιοθήκη, εκθεσιακό χώρο και κυλικείο.

Η κεντρική ιδέα είναι μια ανοδική περιελισσόμενη πορεία στο κτίριο, σε μια σταδιακή κίνηση από το φως στο σκοτάδι με τελικό προορισμό τους «σκοτεινούς θαλάμους» και συμβολικά την αρχή της τέχνης της φωτογραφίας.

Από το δρόμο, ένα στενό δραματικό άνοιγμα στη μπετονένια όψη του συμπαγούς εξωτερικού κελύφους οδηγεί στην άνετη εσωτερική αυλή με τα πολυόροφα υαλοστάσια που φωτίζουν τους εσωτερικούς χώρους. Το φως, βασικό εργαλείο της φωτογραφίας και της αρχιτεκτονικής, οδηγεί τον επισκέπτη να ανέβει από τον λουσμένο στο φυσικό φως χώρο της εισόδου, στον λαμπερό χώρο περιοδικών εκθέσεων, από εκεί στις αίθουσες σεμιναρίων και μετά στις πιο υποφωτισμένες αίθουσες ψηφιακής επεξεργασίας, για να καταλήξει τέλος στους «σκοτεινούς θαλάμους». Η πορεία αντιστοιχεί και σε μια (αντίστροφη) χρονική εξέλιξη της τέχνης: όσο πιο πολύ περπατήσει ο επισκέπτης στο κτίριο, τόσο πιο κοντά θα βρεθεί στον αρχικό σκοτεινό θάλαμο από τον οποίο προήλθαν όλα, εκεί στο ψηλότερο και πιο δυσπρόσιτο σημείο του κτιρίου.

Το κτίριο είναι σχεδιασμένο για μια τέχνη αντιθέσεων, την τέχνη του φωτός και της σκιάς, του άσπρου και του μαύρου. Στη λογική αυτή, βασικός στόχος ήταν η κεντρική ιδέα να δουλεύει εξίσου καλά ειδομένη και αντίθετα:

ένας μικρός, σκοτεινός θάλαμος ψηλά πάνω από την πλατεία, αποτελεί την αφετηρία για ένα ελικοειδές μονοπάτι που κατεβαίνει ολοένα και πιο φωτεινό γύρω από την εσωτερική αυλή, πριν καταλήξει τελικά στην είσοδο και το ξεχυθεί λαμπερό στο δρόμο.

Project για το Ε.Μ.Π. - Καθ.: Β.Γκανιάτσας - Σε συνεργασία με Λ.Δήμα - φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο

Αρχιτεκτονική Μελέτη Εφαρμογής πάνω σε Oριστική Αρχιτεκτονική Μελέτη του Arata Isozaki & Αssociates

Η Μελέτη Εφαρμογής (συμμετοχή ως συνεργάτης της Έργων Μελετητική) είχε σκοπό, εκτός από την διαμόρφωση της υπάρχουσας μελέτης στις πρακτικές ανάγκες, να προσαρμοστεί η Οριστική Μελέτη του ιαπωνικού αρχιτεκτονικού γραφείου στα ελληνικά κατασκευαστικά δεδομένα. Οι μελέτες όλων των ομάδων μηχανικών (αναλυτικά, βλ. Ταυτότητα Κτιρίου Μ2) που ως είθισται συντονίζονταν από την Αρχιτεκτονική ομάδα λάμβαναν χώρα παράλληλα με την κατασκευή του φέροντος οργανισμού και προσαρμόζονταν στις συνεχείς αλλαγές της επίβλεψης και των επιταγών των ειδικών συμβούλων (π.χ. ακουστικής, φωτισμού ή stage design). Αποτέλεσμα ήταν σειρά κατασκευαστικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας και τευχών ειδικών λεπτομερειών: κουφωμάτων, μονώσεων, επενδύσεων, δαπεδοστρώσεων, κυκλοφορίας, τροφοδοσίας, ρύσεων, εξοπλισμού, ψευδοροφών, κύριας αίθουσας, ειδικών κατασκευών π.χ. κουβουκλίων μετάφρασης, υαλοστασίων ανελκυστήρων, κιγκλιδωμάτων κλπ.

Πελάτης: Έργων Μελετητική – φωτό από την ολοκληρωμένη κατασκευή από το tch.gr και το schema4.gr που έκαναν την Oριστική Αρχιτεκτονική Μελέτη και τα Τεύχη Δημοπράτησης σε συνεργασία με το γραφείο του Arata Isozaki, σχέδια και φωτό από την κατασκευή από προσωπικό αρχείο

Αρχιτεκτονική Προμελέτη

Πρόκειται για ένα κτίριο σε ιδιόμορφο περιβάλλον: από τη μια βρίσκεται η θάλασσα, ενώ από την άλλη υψώνεται ένας αναλημματικός τοίχος-πλάτη ύψους 20 μέτρων. Η σύνθεση αποτελείται από 2 στοιχεία: τη ράμπα και τον κύβο. Η ράμπα είναι ένα κτίριο με κεκλιμμένη οροφή που λειτουργεί σαν ένας φαρδύς πεζόδρομος–ράμπα, αναπτύσσεται κατά μήκος του αναλημματικού τοίχου, γύρω από τον «κύβο» και ενώνει το χαμηλό παραθαλάσσιο επίπεδο με το ψηλό (συν 20μ ) επίπεδο της ζωής της σημερινής πόλης. Από κάτω της στεγάζονται χώροι διοίκησης, στάθμευσης και αποθήκευσης έργων τέχνης, αμφιθέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.

Το δεύτερο στοιχείο, ο κύβος, είναι ένα γυάλινο καθαρό πρίσμα , σαν πολύτιμος κρύσταλλος, μέσα στο οποίο περιέχονται οι αμιγώς εκθεσιακοί χώροι. Είναι υπερυψωμένος από το έδαφος, περίοπτος και προβεβλημένος, σαν έργο τέχνης και ο ίδιος, ενώ η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται από το δάπεδο του χαμηλότερού του ορόφου, με μια κίνηση που παραπέμπει σε ανάδυση.

Project για το Ε.Μ.Π. - Καθ.: Τ.Παπαϊωάνου - Σχέδια, σκίτσα και φωτό από προσωπικό αρχείο