Language Switcher

Dependent Items

Social Widgets

Μενού Επικοινωνία

Credit

 

Αρχιτεκτονική Προμελέτη, Οριστική Αρχιτεκτονική Μελέτη, Τεύχη Δημοπράτησης

Η πλατεία βρίσκεται στην τοποθεσία Μελί στα Μέγαρα, μια περιοχή στην οποία κατοικούν απόγονοι προσφύγων από τη Μ. Ασία. Ζητούμενο ήταν να σχεδιαστεί μια πλατεία χαμηλού προϋπολογισμού σε ένα μικρό οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής σχήματος Γ, συνολικού εμβαδού 1.100 τ.μ. Τα κεντρικά στοιχεία της ιδέας είναι η μονοκονδυλιά και η αλάνα: μια επιφάνεια από σκυρόδεμα που διατρέχει σε 3 διαστάσεις την πλατεία και καταλήγει να βυθίζεται σε μια αλάνα για ποδόσφαιρο. Το επίπεδο της αλάνας είναι υποβιβασμένο σε σύγκριση με τους γύρω δρόμους και περιβάλλεται από έναν μπετονένιο πάγκο στο πλάι του οποίου είναι κατασκευασμένο ένα εσώγλυφο, απόσπασμα του ποιήματος «Μυθιστόρημα» του Γ. Σεφέρη, που μιλάει για τις χαμένες πατρίδες των προσφύγων της Μ. Ασίας. Η κατασκευή της πλατείας ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε μετά από διακοπή το 2009.

Σε συνεργασία με Γ.Ορφανό & Β. Τζιώγα - σχέδια και φωτό κατασκευής από προσωπικό αρχείο

 

_

Αρχιτεκτονική Προμελέτη

Πρόταση Διαμόρφωσης της Κοίτης του Ιλισσού ποταμού στο ορατό σήμερα τμήμα της (μεταξύ Ταύρου και Καλλιθέας). Στην πρόταση μεταβάλλεται η τομή της κοίτης, έτσι ώστε ανάλογα με το πόσο νερό υπάρχει να γεμίζουν σταδιακά διαφορετικά επίπεδα. Στα «στεγνά» επίπεδα προτείνονται διάφορετικές χρήσης ανάλογα με την χρονική περίοδο. Παράδειγμα: Θερινό Σινεμά, Χώρος Λαϊκής Αγοράς, Πάρκο. Παράλληλα και γύρω από το ποτάμι του νερού προτείνεται και η δημιουργία ενός άλλου ποταμιού: ένα «ποτάμι λέξεων». Το «ποτάμι λέξεων» είναι μια interactive εγκατάσταση που αποτελείται από στενόμακρες led πινακίδες αναγραφής μηνυμάτων (σαν αυτές που δείχνουν τιμές μετοχών) στις οποίες περνάνε μηνύματα τα οποία στέλνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής με sms ή email δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό διευρυμένο περιβάλλον.

Project για το Ε.Μ.Π. - Καθ.: Α. Ρόκας, Δ. Φιλιππίδης -  Σε συνεργασία με Μ.Ανδρουλάκη, Κ.Μητσώνη, Β.Μουντζούρη - Σχέδια και φωτό από προσωπικό αρχείο

 

Αρχιτεκτονική Προμελέτη

Σε ένα κτήμα 9 στρεμμάτων με κλίση προς τη δύση και δύο λυόμενες ξύλινες κατοικίες ζητήθηκε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με απλό αλλά ενδιαφέροντα τρόπο. Προτάθηκε η δημιουργία οργανομένων μικροκόσμων γύρω από 2 πορείες (μιας οφιοειδούς για τα αυτοκίνητα και μιας πιο άμεσης για τους πεζούς). Δίπλα σε κάθε κατοικία δημιουργείται ένας κύριος στεγασμένος υπαίθριος χώρος, ενώ μια σειρά από διαφορετικών χαρακτηριστικών σημεία ενδιαφέροντος είναι μοιρασμένα σε όλη την έκταση: χαμηλό πράσινο με λαχανικά (λαχανόκηπος), μεσαίου ύψους πυκνό πράσινο καρποφόρων (γεωμετρικός κήπος εσπεριδοειδών), στοιχείο νερού (πηγάδι με μικρή διαμόρφωση), χώρος στάσης (γωνία υπαίθριας ανάγνωσης για τον φίλο της ιστορίας ιδιοκτήτη), δωμάτιο αποθήκευσης (αποθήκη κήπου), ψηλό πράσινο σε διαφορετικές πυκνότητες (περιοχή με την ψηλή πυκνή φύτευση κλπ). Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη φύτευση καθώς επιλέχθηκαν είδη ενδημικής χλωρίδας και στα χρώματα της διαμόρφωσης που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, με επιλογή δένδρων φυλλοβόλων ή αειθαλών, με διαφορετικά χρώματα και εποχές καρποφορίας.

Πελάτης: Ιδιώτης - Φωτό από προσωπικό αρχείο