Language Switcher

Dependent Items

Social Widgets

Μενού Επικοινωνία

Credit

 

Φωτογραφικό Κέντρο στην Αθήνα

Αρχιτεκτονική Προμελέτη

Κτίριο σε μικρό γωνιακό οικόπεδο στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, απέναντι από την εκκλησία της Αγ. Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Κτιριολογικά περιλαμβάνει αίθουσες σεμιναρίων φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, σκοτεινούς θαλάμους, βιβλιοθήκη, εκθεσιακό χώρο και κυλικείο.

Η κεντρική ιδέα είναι μια ανοδική περιελισσόμενη πορεία στο κτίριο, σε μια σταδιακή κίνηση από το φως στο σκοτάδι με τελικό προορισμό τους «σκοτεινούς θαλάμους» και συμβολικά την αρχή της τέχνης της φωτογραφίας.

Από το δρόμο, ένα στενό δραματικό άνοιγμα στη μπετονένια όψη του συμπαγούς εξωτερικού κελύφους οδηγεί στην άνετη εσωτερική αυλή με τα πολυόροφα υαλοστάσια που φωτίζουν τους εσωτερικούς χώρους. Το φως, βασικό εργαλείο της φωτογραφίας και της αρχιτεκτονικής, οδηγεί τον επισκέπτη να ανέβει από τον λουσμένο στο φυσικό φως χώρο της εισόδου, στον λαμπερό χώρο περιοδικών εκθέσεων, από εκεί στις αίθουσες σεμιναρίων και μετά στις πιο υποφωτισμένες αίθουσες ψηφιακής επεξεργασίας, για να καταλήξει τέλος στους «σκοτεινούς θαλάμους». Η πορεία αντιστοιχεί και σε μια (αντίστροφη) χρονική εξέλιξη της τέχνης: όσο πιο πολύ περπατήσει ο επισκέπτης στο κτίριο, τόσο πιο κοντά θα βρεθεί στον αρχικό σκοτεινό θάλαμο από τον οποίο προήλθαν όλα, εκεί στο ψηλότερο και πιο δυσπρόσιτο σημείο του κτιρίου.

Το κτίριο είναι σχεδιασμένο για μια τέχνη αντιθέσεων, την τέχνη του φωτός και της σκιάς, του άσπρου και του μαύρου. Στη λογική αυτή, βασικός στόχος ήταν η κεντρική ιδέα να δουλεύει εξίσου καλά ειδομένη και αντίθετα:

ένας μικρός, σκοτεινός θάλαμος ψηλά πάνω από την πλατεία, αποτελεί την αφετηρία για ένα ελικοειδές μονοπάτι που κατεβαίνει ολοένα και πιο φωτεινό γύρω από την εσωτερική αυλή, πριν καταλήξει τελικά στην είσοδο και το ξεχυθεί λαμπερό στο δρόμο.

Project για το Ε.Μ.Π. - Καθ.: Β.Γκανιάτσας - Σε συνεργασία με Λ.Δήμα - φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο